Sosyal Medya

Makale

Evet, ‘Ba’d-el’harab’ul Basra..’ (Basra harab olduktan sonra..)

Ä°spanya’da Katalan bölgesindeki ‘özerk yönetim’in, Ä°spanya anayasasına göre ancak merkezî hükûmet’in yaptırabileceÄŸi bir referandumu, tek taraflı olarak 1 Ekim günü yaptırmasıyla ortaya çıkan durum ortada.. Madrid’deki merkezî hükûmet, 80 yıl sonra, (1936-39 arasındaki korkunç iç-savaÅŸ’ın tekrarlanabileceÄŸi ihtimalini de göze alarak, askerî müdahale de dahil, her yola baÅŸvurulacağını açıkladı.

Åžimdi, Katalan Bölgesi’nde herkes ÅŸapkasını önüne koydu, yeniden düşünüyor.. Ya ‘SavaÅŸsa savaÅŸ!’ diyecekler, ya da ‘Bağımsız Katalonya’ söylemi etrafında sosyal heyecanı öne çıkarıp o neticeyi göremeyenler siyasî sahneden saf dışı olacaklar. Nitekim Katalon lider, daha büyük tehlikeleri göze alamayıp, bağımsızlık ilânını erteledi. Ama bu arada, merkezî hükûmet de bir hamle daha yaptı ve ‘Katalon Özerk Bölgesi’nin özel statüsünü feshetmeyi Ä°spanya Meclisi’ne sundu. Böylece, o bölge, genel idareye baÄŸlanacak..

***

Aynı durum Irak Kürdistanı’nda -Irak Anayasası’nda, düzenlenmesi ancak merkezî hükûmetin yetkisinde olduÄŸuna aldırmadan-Mesud Barzanî’nin, kendi statüsünü saÄŸlayan Anayasa’da kabul edilmeyen bir tasarrufla, tek taraflı olarak yaptırdığı 25 Eylûl referandumundan sonra da ortaya çıktı. Çünkü askerî, siyasî ve diplomatik açıdan çok ağır kayıplar yaÅŸadığı ortada olan Barzanî, referandumun askıya alındığını açıkladı. Elbette, Barzanî’nin, o referandumu yapmaya Irak Hükûmeti’nce ve bir plan gereÄŸi zorlanmış olduÄŸu da düşünülebilir. Çünkü ağır baskılar uygulanıyordu Bölgesel Yönetim’e.. EÄŸer öyleyse o oyun tutmuÅŸ demektir; en azından ÅŸimdilik..

Åžimdi Barzanî, uÄŸradığı ağır kayıplar üzerine, -gözlemcilere göre-, hemen bütün resmî sıfatlarından ayrılmayı da düşünüyormuÅŸ.. Bu olabilir. Mesud Barzanî, çekilmesi için, yerine, aynı aileden Bölgesel Hükûmet’in baÅŸbakanı olan Neçirvan Barzanî’nin gelmesini ÅŸart koÅŸuyormuÅŸ, Ä°ran medyasına göre..

***

Asıl ilgi çekici olan ise Barzanî Hükûmeti’nin konuyla ilgili yaptığı açıklama..O açıklamanın tammetnini-kürdçeye hâkim olduÄŸu için itibar edilmesi gereken-Ä°lhamî Işık, Star’daki sütununda 26 Ekim günü yayımladı. O metinde -özetle-:

“Irak ve dünya kamuoyuna,

Irak ve Kürdistan'ın karşı karşıya olduÄŸu ÅŸiddet ve tehlikeli durum karşısında, hepimizin, bu durumun Irak güçleri ve PeÅŸmerge arasında daha ileri bir savaÅŸa dönüşmesini engellemek için tarihi bir sorumluluÄŸu bulunmaktadır.

16 Ekim 2017 tarihinde Irak güçleri ve PeÅŸmerge arasında baÅŸlayan çatışmalar ve saldırılar, iki tarafa da zarar verdi. Bu durumun devam etmesi, daha çok kanın akmasına ve hattâ Irak'ın bileÅŸenlerinin sosyal anlamda birbirinden kopmasına yol açabilir.

Ä°ki taraf arasındaki savaşın kazananı olmayacağı açıktır. Aksine, iki tarafa da yaÅŸamın her alanında büyük zararlar verecektir.Bu nedenle, Kürdistan ve Irak halklarına karşı olan sorumluluÄŸumuz gereÄŸi, (…)’

Ve sonra, ‘referandum sonuçlarının askıya alındığı’ belirtilerek, ‘her türlü askerî operasyonun âcilen sonlandırılması’ ve ‘Irak Hükûmeti’yle, Irak Anayasası temelinde müzakerelerin baÅŸlatılması’ isteniyordu.

***

Özellikle altını çizili cümlelere dikkat.. Bu kaygılar önceden de yok muydu ve nasıl görülmemişti?

Çünkü, bugün karşılaşılan tablo, âdetâ, ‘Geliyorum..’ diyordu.

Ä°nceden inceye düşünülerek hazırlandığı anlaşılan ve mâkul gerekçelerin önceden göz önünde bulundurulamamış olmasını izah etmek çok zor olsa gerek.. Orada âdetâ bir akıl tutulması gerçekleÅŸmiÅŸ.. Ãœstelik son yıllarda Barzanî’yle arasında itimada dayalı bir baÄŸ bulunan Tayyip ErdoÄŸan, MÄ°T BaÅŸkanı’nı iki kez göndermiÅŸti Barzanî’ye ve böyle bir adımın beklenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabileceÄŸini hatırlatmıştı.

Bugün ise Irak BaÅŸbakanı Ä°badî, ‘referandumun askıya alınmasını deÄŸil, yok sayılmasını istediklerini’ açıklıyor.. Anlaşılıyor ki, Irak Hükûmet, hattâ Anayasa temelinde görüşme yapılamayacak ÅŸekilde yeni planlar peÅŸinde.. Silahlı mücadele bir kere baÅŸlatıldı mı ve hele de bir tarafın zaafı ortaya çıktı mı; üstün duruma gelenin eski hale dönmesini beklemek alışılmış ÅŸey deÄŸildir.

***

Yazık oldu..

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.